Každý, kdo si, byť jen, přivoněl ke slovu fitness, zná protein jako doplněk stravy pro podpoření růstu svalů a regenerace těla. Zarytého fitness nadšence je potom protein ten nejlepší přítel, bez kterého nedá ani ránu (trénink). Proteinů je ale celá řada a začátečníkovi nemusí být zcela jasné, který si vybrat. Od toho je tu tento článek! Mrkneme se na jednotlivé druhy, porovnáme, pro koho se který hodí a vyhlásíme i tři TOP proteiny v poměru kvalita/cena/chuť.
Protein je ve skutečnosti odborný název pro bílkovinu, nicméně díky obrovskému rozmachu fitness a doplňků stravy se stalo tohle slovo synonymem pro bílkovinový (proteinový) nápoj, respektive prášek, který vznikne zkoncentrováním bílkovinné složky z původní suroviny. A podle výchozí suroviny dělíme proteiny na:
- Syrovátkové – drtivá většina produktů
- Kaseinové (noční) – hlavní složkou je kasein
- Rostlinné – rýžový, hrachový, pohankový, konopný a jejich směsi – vhodné pro vegany
- Hovězí (hydrolyzáty) – již na trhu méně než dříve
- Vícesložkové – obsahují více druhů, doplněny i např. sacharidovými směsi
V tomto článku se budeme věnovat zejména těm syrovátkovým a na konci zmíníme i ty vysoce kvalitní rostlinné.
Syrovátka pochází z mléka, kdy vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů. Syrovátkové proteiny se dále dělí podle toho, jak byla syrovátka z mléka získána nebo v jaké je formě, a to na tři základní druhy (+ jeden navíc, který uvedeme s ohledem na vysokou kvalitu)
- Koncentráty (WPC, CFM) – cca 80 % bílkovin
- Izoláty (WPI, CFM)
- Hydrolyzáty (Hydro)
- + Nativní syrovátkové proteiny
Koncentráty
Koncentráty obsahují do 80 % proteinu a nejčastěji se označují jako WPC nebo CFM podle technologie koncentrování bílkovin. CFM (mikrofiltrace) je přitom šetrnější proces, který dokáže v produktu zachovat větší množství minerálů a vitaminů. WPC i CFM proteiny jsou obvykle levnější, nedosahují tak vysokých kvalit, nicméně svůj účel v rámci doplnění bílkovin po tréninku plní dobře.
Pro koho a kdy se hodí:
- Pro všechny druhy výkonnostních sportovců
- Po tréninku 30-60 minut
- Ráno (jako první věc, např. pokud nesnídáš)
Výhody
- Nižší cena
- Zpravidla nejlepší chuť
- Dostupnost a velký výběr
Nevýhody
- Některé obsahují barviva a různá "éčka"
- Vyšší obsah laktózy
Izoláty
Proteinové izoláty se vyznačují vyšším obsahem bílkovin (až 90-95 %), které jsou získávány důkladnější filtrací/elektrochemickou separací. Díky tomu i obsahují méně laktózy (a tuků), ale také ztrácí minerály a vitaminy, které se v syrovátce přirozeně vyskytují. Nicméně se jedná o velmi čistý produkt, který je pro samotné doplnění bílkovin skvělou volbou, ať už se snažíš nabrat nebo shodit.
Pro koho a kdy se hodí:
- Podobně jako koncentrát, tedy pro všechny druhy sportovců, po tréninku či ráno
- Ideální do redukční diety
Výhody
- Čistý produkt s vysokým obsahem bílkovin
Nevýhody
- „Jen“ bílkoviny – ostatní cenné složky jsou (pravděpodobně) odstraněny
TIP: Přihoď k objednávce FUBO Šejkr ani ne za stovku, ať máš v čem míchat svůj potréninkový kokteil!
Hydrolyzáty
Hydrolýza je speciální úprava bílkovin – prakticky se jedná o štěpení řetězců bílkovin na řetězce kratší, tedy jednotlivé aminokyseliny. To má pro tělo jednu velkou výhodu: Nemusí je štěpit samo. Tím pádem jsou hydrolyzáty nejrychleji vstřebatelné proteiny, které se hodí pro okamžité doplnění aminokyselin po těžkém tréninku. Na druhou stranu hydrolýza podstatně zhoršuje chuť a zbavuje protein hotových frakcí proteinů, na které tělo reaguje i jinak než jen využitím aminokyselin.
Pro koho a kdy se hodí:
- Pro bodybuildery a fitness nadšence s cílem nechat na sobě vyrůst pořádné svaly
- Pro výkonnostní sportovce
- Ihned po tréninku
Výhody
- Vysoká vstřebatelnost a využitelnost
Nevýhody
- Horší chuť (nahořklá)
- Díky „předštěpení“ postrádají bílkoviny biologickou informaci pro některé další funkce bílkovin v těle
Nativní syrovátkové proteiny
Nejsou moc známé, respektive je jim věnováno málo pozornosti, nejspíš i kvůli jejich vysoké ceně. Nicméně nativní syrovátka je to nejlepší, co můžete v rámci proteinového doplňku získat. Jedná se o produkt získaný velmi šetrnou cestou, několikastupňovou filtrací za studena (pod 10 °C), a to z čerstvého mléka (kde bílkoviny nebyly denaturovány procesem vysokoteplotní pasterizace). Díky tomu si výsledný produkt zachová velké množství bílkovin v původní, biologicky aktivní formě, a také vitaminů a minerálů. Díky tomu dokážou tyto proteiny zlepšit nejen proteosyntézu doplněním bílkovin, ale poskytnout tělu i další výhody obsažených frakcí, jako je posílení imunity (imunoglobuliny).
Pro koho a kdy se hodí:
- Pro všechny, kdo potřebují doplnit bílkoviny a podpořit regeneraci organismu co nejkvalitnějším doplňkem stravy
- 30 – 60 minut po tréninku nebo i během dne
Výhody
- Biologicky aktivní forma, skvělá vstřebatelnost, nejvyšší kvalita
Nevýhody
- Cena
- Malý výběr na trhu
Kasein (noční proteiny)
Kasein je majoritní složkou mléka (cca 80 %, 20 % je syrovátka) a běžně jej konzumujeme v sýrech či tvarohu. Na rozdíl od syrovátky obsahuje méně esenciálních aminokyselin (včetně menšího podílu BCAA) a jeho vstřebání tělem trvá déle. Proto se nevyužívá po tréninku, avšak své místo má při cílení na doplnění živin z dlouhodobějšího hlediska (než okamžitě) a spíše tzv. antikatabolický (ochranný) efekt, přičemž obsahuje rovněž spoustu vyšších frakcí bioaktivních peptidů pro podporu imunity a zažívání [1]. I zde je přitom důležitá kvalita, na jejíž vrcholu stojí micelární kasein. Vyhněte se kaseinátu vápenatému, který tělo neumí dobře zpracovat!
Tyto proteiny často najdete jako "noční proteiny" (kvůli pomalému vstřebávání se konzumují před spaním pro zlepšení noční regenerace)
Pro koho a kdy se hodí:
- Pro bodybuildery a všechny, komu jde o růst svalové hmoty
- Před spaním
- Během dne v redukčních dietách
Výhody
- Ochrana svalové hmoty
- vysoký obsah vyšších, bioaktivních proteinových frakcí
Nevýhody
- Dlouho trvá strávit - ne všem bude na noc vyhovovat
- horší pokrytí aminokyselinového spektra než syrovátkové
Rostlinné proteiny
Problém se syrovátkovými proteiny můžou mít ti, kdo trpí laktózovou intolerancí. Pro ty, a také pro zastánce veganství, může být vhodnou volbou rostlinný protein. Bílkoviny z jednoho druhu rostliny (např. rýže) však zpravidla neobsahují kompletní aminokyselinové spektrum, na rozdíl od bílkovin živočišných. Kvalitní rostlinné proteiny jsou proto směsí izolátů/koncentrátů z několika druhů rostlin, tak aby bylo aminokyselinové spektrum pokryto.
Výhody
- Vysoký obsah vlákniny (blahodárné pro střevo a střevní imunitu, zejména konopný protein)
- Vhodné jedince s laktózovou intolerancí nebo vegany
Nevýhody
- Není snadné vybrat kvalitní protein
- Cena
Na co obecně koukat při výběru proteinu:
- Množství bílkovin (většinou platí čím více, tím lépe)
- Množství konzervantů, umělých sladidel, Eček – čím méně, tím lépe (nemá tam co dělat)
- Probiotické kultury, hydrolyzovaný kolagen a další cenné látky naopak vítané
- Upřednostňuj CFM před WPC
- Chuť
- Obsah laktózy (čím méně, tím lépe) – poznáte podle množství cukrů v proteinu
TOP 3 proteiny
Víme, že samochvála smrdí. Ale jsme opravdu pyšní na to, jak se podařilo vyladit chutě našeho FUBO Proteinu, kterých je nyní 8 (přibyl banán)! Nyní je FUBO Protein vyráběn procesem CFM a už od počátku neobsahuje žádná barviva. Legenda praví, že kdo jednou ochutnal FUBO Pistácii, už nechce pít nic jiného!
- 8 TOP příchutí: banán, čokobanán, pistácie, vanilka, čokoláda, jahoda, cherry, lískový oříšek
- Super rozpustnost
- Neobsahuje barviva ani konzervanty. Jen protein, přírodní aroma a sukralozu jako sladidlo (+ kakaový prášek)
Vícesložkový syrovátkový protein složený z koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu o celkovém obsahu 75 % bílkovin, a to z mléka od krav, které spásají zelenou travičku, což je znamením vysoké kvality jejich mléka.
- Slazen stévií a sukralozou
- Obohacený o vitaminy a minerály
- Obsahuje trávicí enzymy
- Skvělá cena
Instant Whey PRO od Reflex Nutrition
Vícesložkový protein, jehož hlavní složkou je nativní syrovátkový izolát, který je doplněný CFM izolátem, nedenaturovaným koncentrátem a také hydrolyzátem. K tomu obsahuje
- 2 miliardy probiotických kultur ve 100 g
- 200 mg trávicích enzymů ve 100 g
- Volnou i peptidově vázanou formu glutaminu (skvěle vstřebatelný)
Jeden z TOP výrobků u nás na eshopu na trhu vůbec!
Zdroje
[1] Van De Walle, Gavin. „What’s the Difference Between Casein and Whey Protein?" Healthline, 30. srpen 2018. https://www.healthline.com/nutrition/casein-vs-whey.